Een tweede kans met een nieuwe glimlach
Dental Care for Homeless People Foundation heet haar stichting. Het doel: tandheelkundige zorg voor mensen die daar geen geld of goede verzekering voor hebben. Ze krijgt dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder verblijfsvergunning in haar stoel. Maar ook mensen in financiële nood. Haar werk als straattandarts is bittere noodzaak, zo blijkt als Didi Landman op haar computer een serie foto’s laat zien van gebitten in erbarmelijke staat.
Didi werkt in een groepspraktijk in Hillegersberg maar elke donderdagmiddag is ze te vinden in het Erasmus MC, waar ze bij Tandartsenpraktijk 010 mensen in financiële nood helpt. Ze doet het voor nop. Uit liefde voor haar vak, maar bovenal om mensen een tweede kans te geven in het leven met een nieuwe glimlach. Want ze weet het zeker: “Een goed gebit is je eerste stap naar succes in onze maatschappij. Dat kan ik hen geven en dat is heel dankbaar werk. Maar ik kan dit alleen doen dankzij giften die ik krijg. En dankzij Volkskracht, mijn grootste financiële steun, die mij met de kerst ook een gift gaf. Een behandeling kost tussen de 1500 en 2000 euro.
De meeste gebitten zijn niet te redden. Ik ben vooral bezig met tanden en kiezen trekken, plaatjes maken en protheses aanmeten. Ik doe de voorkant als laatste, dat is het meest gezichtsbepalend. Als ik daarmee begin, zie ik sommige patiënten niet meer terug voor de rest van hun behandeling. Eerst alles eruit halen wat ziek is, dan de kiezen vernieuwen en daarna de voortanden. En dan stappen ze met een stralende lach uit mijn stoel.”
Gemeenschapskunde
Didi is geboren in Zuid-Afrika. Ze studeerde tandheelkunde op de Universiteit van Stellenbosch. Daar kwam ze in aanraking met het vrijwilligerswerk dat ze in Nederland voortgezet heeft. “Het vak heette gemeenschapskunde en het idee was dat wij studenten het land in trokken om mensen te helpen die geen toegang hadden tot tandheelkundige zorg.
Toen ze naar Nederland kwam, schrok ze zich rot. Een rijk land maar toch zoveel mensen die geen toegang hebben tot goede zorg. Sinds tandzorg in 2006 uit het basispakket verdween, zijn er in ons land bijna anderhalf miljoen mensen die nooit meer naar de tandarts gaan.
Alle beetjes helpen
Om iedereen goed te kúnnen helpen, heeft Didi continuïteit nodig. Vaste bijdragen aan haar stichting zodat ze zeker weet wat ze kan doen in een jaar. “Het is lastig plannen als ik niet zeker weet hoeveel behandelingen we kunnen uitvoeren. Maar alle beetjes helpen, hoor. Zo krijg ik nu bijvoorbeeld steun in de vorm van tandenborstels en tandpasta, die ik mee kan geven aan patiënten. En ja, dat is nodig. Ik zie soms tandenborstels, daar durf ik de vloer nog niet mee schoon te maken. Zo vies en verweerd. Ik zag patiënten soms na een paar jaar opnieuw en dan is alles weer kapot. Dan is iets kleins als een tandenborstel en tandpasta krijgen al een groot gebaar.”