Uitgelicht

Nikhom Westphal

Zwemmen is mijn way of life

Hij was naar eigen zeggen superlaat met het behalen van zijn zwemdiploma’s. Nikhom Westphal lag op zijn twaalfde pas in het zwembad, maar vervolgens had hij binnen een jaar tijd twaalf diploma’s én zijn duikbrevet op zak. Inmiddels zwemt hij voor deelname aan grote toernooien als het EK, WK en de Olympische Spelen. “Misschien is zelfs een podiumplek wel haalbaar”, stelt hij met een sprankje bravoure in zijn stem.

De topzwemmer uit Hoogvliet staat elke ochtend om 04.00 uur op. Eerst rustig douchen en ontbijten. Daarna pakt hij zijn zwemtas en schooltas in. Een goed en gebalanceerd pakket eten voor de hele dag gaat mee. Om 05.00 uur rijdt hij richting Zwemcentrum Rotterdam, zoals het bad bij Zuidplein heet sinds het compleet vernieuwd is. Van 05.30 uur tot 07.30 uur traint Nikhom, waarna hij nog een uurtje heeft om zich om te kleden, wat te eten en op school te komen. Daar zit hij tot 16.30 uur, een lange periode waarin hij ook de tijd heeft om al zijn huiswerk te maken. “En met de leraren kan ik gelukkig goede afspraken maken als ik extra trainingen nodig heb. Ik werk bijvoorbeeld ook vooruit, zodat ik mijn rooster af kan stemmen op mijn trainings- en wedstrijdrooster.”
Om 18.00 uur is Nikhom alweer in het zwembad. “Rechtstreeks vanuit school. Ik heb warm eten bij me. Meestal begin ik met een landtraining, dus naast het zwembad, voor dingen als flexibiliteit en coördinatie. Daarna ga ik nog anderhalf tot twee uur zwemmen. In de avond train ik vaak op sprints en specifieke elementen, zoals start- en keerpunten. En dan naar huis, avondeten en een half uurtje ontspanning. Niet later dan 21.30 uur lig ik altijd wel op bed.”

Wil om iets te bereiken
Nikhom klopte aan bij het Ivo Opstelten Fonds: “Mijn ouders hebben het financieel niet breed. Ik heb nagedacht wat ik wil en ik ga voor de Olympische Spelen. Liefst in 2024 en anders in 2028. Zonder die bijdragen kan ik mijn wedstrijden niet zwemmen, kan ik niet naar toernooien. Ik wil daar ook niet over stressen, want dat heeft negatieve invloed op mijn prestaties.
Verder is het aan mezelf of het lukt. Mijn mentaliteit: houd altijd je kop omhoog en ga door, altijd, in welke situatie je je ook bevindt. Blijf bij jezelf en je dromen en ga trainen, ook als je het even niet ziet zitten. Al lig je maar vijf minuten in het water, dan heb je het tenminste geprobeerd. Dat is mijn drive. En daar leef ik ook naar.”
Zijn strakke regime is best pittig. “Maar mijn opa, waar ik bij opgroeide en die ik papa noem, zegt altijd tegen me: ‘Je kiest hiervoor en dan is dit je way of life.’ Zwemmen en school staan op de eerste plek, de rest komt later pas. Daar heb ik mijn leven op ingericht en ook als het even lastig is, wat best zo af en toe voorkomt omdat er toch ook andere dingen zijn in het leven dan zwemmen en school, houd ik me er toch aan. Anders heeft het ook geen zin om grootse dromen in de topsport te hebben.”