Uitgelicht

Neyenburgh Awards 2018: 1,2 miljoen naar 25 goede doelen

Stichting Neyenburgh heeft woensdag 4 juli 2018 bijna 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan 25 goede doelen in de stad. Onder het motto ‘wij de middelen, jij het plan’ konden organisaties een plan indienen dat de kwetsbaren in de Rotterdamse samenleving duurzaam ondersteunt. Uit 173 inzendingen werden 25 organisaties geselecteerd wier dromen (deels) werden verwezenlijkt.

Neyenburgh- en Volkskrachtvoorzitter Jacqueline Frima is geraakt door alle inzendingen: “Het is mooi om zo ontzettend veel fantastische initiatieven door Rotterdammers voor Rotterdammers voorbij te zien komen.” De 25 uiteindelijke kanshebbers op een award moesten woensdag 4 juli 2018 hun plan mondeling toelichten voor een jury onder leiding van Jan Loorbach: “Deze dag roept gemengde gevoelens op. Al die plannen vormen een staalkaart van kwetsbaren in de Rotterdamse samenleving. Het stemt droevig dat het er zoveel zijn. Tegelijk is het mooi te zien hoeveel organisaties zich onbaatzuchtig en met toewijding over deze mensen ontfermen. Vandaag zien we zowel de zwakte als de veerkracht en solidariteit van onze stad.” Jurylid Bert Kuipers vult aan: “Hier zien we de creativiteit en saamhorigheid van Rotterdammers.” Het derde jurylid, Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld, valt vooral de energie op die uit de inzendingen spreekt: “De energie om er samen iets van te maken. Om iets voor een ander te doen en vooral ook iets samen te doen. Dat maakt het leven prettig en beter voor mensen.”

Een beetje sinterklaas
Ondanks de spanning voorafgaand aan de pitchdag, komen alle aanvragers tevreden naar buiten. Krista en Deborah van de Unie van Vrijwilligers Rotterdam, die een fietsplan hebben om ouderen met jongeren fietstochten te laten maken, lachen dat ze wel langer hadden willen doorpraten: “Wat wij opzetten bestaat helemaal nog niet. We wilden veel meer vertellen dan waarvoor we tijd hadden.”
Buurtpastor Bart van Kerk en Buurtwerk Lombardijen is ook tevreden: “Wij helpen mensen in een wijk waar het leven zwaar is. Er is zoveel animo dat mensen vaak lang in de wachtruimte moeten zitten en dat is een nogal deprimerende ruimte. Als we die opknappen, kunnen we een prettige sfeer bieden waarin mensen met een kop koffie elkaar kunnen spreken. Ik heb het gevoel dat we onze boodschap konden overbrengen. Zij hebben het geld maar kunnen ons werk niet doen, wij doen het werk maar hebben het geld niet. Wij kunnen elkaar dus echt helpen.”

Na de pitches is het nagelbijten tot halfacht, het moment dat op het stadhuis bekend gemaakt wordt welke dromen waargemaakt kunnen worden door een financiële bijdrage van Neyenburgh. De aanvragers weten dan nog niet dat de jury inmiddels besloten heeft om alle 25 plannen een flinke steun in de rug te geven.
Met gespannen gezichten, verzamelt iedereen zich in de statige Burgerzaal, waar burgemeester en erevoorzitter van Volkskracht Ahmed Aboutaleb de eerste prijzen uit zal reiken. “Er voor elkaar zijn. Daar doen we in dit land weleens schamper over”, richt hij zich tot de aanwezigen. “We zouden te veel zijn geïndividualiseerd. Maar ik ben het met een korreltje zout gaan nemen. Er is heel veel warmte, kracht en bereidheid om voor elkaar van betekenis te zijn. De bereidheid om te delen is heel groot. En dat zien we vanavond. De beroemde Rotterdamse wetenschapper en Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen zei het al: delen is vermenigvuldigen.”
Precies dat is wat volgens Aboutaleb gebeurt via de Neyenburgh Awards: “Ik ben dan ook blij dat ik vanavond een beetje voor sinterklaas mag spelen.”

De Neyenburgh Award winnaars 2018

Organisatie:Neyenburgh Award
SV SmeetslandBouw nieuw clubhuis
RLTV Deuce AgainVoorzieningen voor mindervalide mensen bij renovatie kantine / clubhuis
Stichting Hospice de LiefdeInrichtingskosten hospice
Talentfabriek010Facelift zes locaties, aanschaf veilige machines en materialen
Het UitwijkTeamBegeleiding kwetsbare Rotterdammers die tussen
wal en schip vallen
Stichting My Breath My MusicAanschaf instrumenten en vervoer
Stichting Kledingbank-RotterdamVerbouwing/ inrichting nieuw pand
Stichting Future in Dance Urban Theatre CompaniesInrichting dans- en presentatieruimte
LaurensLaptops en musicboxen voor dagbesteding
Stichting Hiv Portaal RotterdamAandacht voor HIV en aids in Rotterdam
KV NikantesOverdekte boulesdrome
Stichting Kunst=ZinnigKeuken en naaimachines om vrouwen meer onafhankelijk te laten worden
Stichting Circus RotjeknorInrichting nieuwe circusloods
Stichting AafjeOpzetten buurtcirkels
Unie Van Vrijwilligers RotterdamDuofietsen
Stichting BONTOpzetten BONT studentenhuis
Vrienden van Rijndam RevalidatieHuiskamer voor de afdeling Neurorevalidatie
Thuis Op StraatVerhoging sportparticipatie jongeren in Delfshaven
Interculturele Stichting SalaamTwee bussen voor vervoer
Stichting Voedseltuin RotterdamOntsluiten sociale groene leerwerk-keten
Stichting Kerk en Buurtwerk Lombardijen

Renovatie wachtruimte voor het sociale spreekuur en

de dagelijkse koffie inloop

RKSV Spartaan 1920Voetbal voor meisjes op Zuid
PAC RotterdamAtletiek voor ouderen
Vereniging De PupillenBus voor vervoer
Rotterdams VolkstheaterNieuwe tent