Uitgelicht

Leeszaal West

Mooie ideeën die iets toevoegen aan de wijk zijn welkom

Maurice Specht is zelfstandig onderzoeker met een fascinatie voor de vraag hoe mensen de stad vormgeven. In Leeszaal West, die hij opzette met Joke Van der Zwaard, brengt hij werk, hobby en vrijwilligerswerk bijeen. Deze publieke ontmoetingsplek is een doorslaand succes.

“Achttien van de vierentwintig bibliotheken in Rotterdam gingen dicht, onder andere in het Oude en Nieuwe Westen”, vertelt Maurice. “Buurthuizen en andere sociale voorzieningen verdwenen hier ook uit het straatbeeld. Erg jammer, want een samenleving heeft publieke ontmoetingsruimtes nodig. Ik wilde samen met Joke kijken of we een alternatief konden verzinnen. We kwamen er al snel op uit dat we zelf een ontmoetingsplek wilden creëren. We zijn langsgegaan bij organisaties in de wijk met twee simpele vragen: hoe ziet jouw ideale ontmoetingsruimte eruit en wat ben je bereid daarvoor te doen? Het leverde ons veel ideeën op én veel denkkracht om met ons mee te werken aan zo’n plek.”

Een plek voor iedereen
“Er was behoefte aan een plek die zo vaak mogelijk open is. Een plek waar iedereen terecht kan en waar je rustig kan zitten en wat kan lezen. Een plek, niet alleen voor hoogopgeleiden die een latte machiato willen en niet alleen voor allochtone vrouwen die rustig willen praten met elkaar. Doordat we langsgingen bij maatschappelijke organisaties in Rotterdam-West, ontmoetten we mensen met verschillende culturele en maatschappelijke achtergronden die ons wilden helpen. Zij brachten eigen ideeën én hun een eigen achterban. Zo vonden we al direct de diversiteit die nodig is om een plek als deze te laten slagen.
We vonden het belangrijk dat je naar binnen kunt kijken. Wie langsloopt, moet in één oogopslag zien wat er gebeurt en of het iets voor hem of haar is. Het derde principe is ‘halen en brengen’: alles wat hier staat, hebben we gekregen. En alle activiteiten komen van mensen die bij ons binnengelopen zijn. Mensen voelen dat ze hier iets van zichzelf kwijt kunnen.”

Sleutel tot succes
“Zolang er mensen binnenstappen die zeggen dat ze zich thuis voelen en dat ze iets willen toevoegen, is er behoefte aan wat we doen. Nog wekelijks melden zich vrijwilligers, nog elke week komt er iemand binnen die iets wil organiseren. Dat is de kracht. Het mooie voor mij is de verrassing.
Een andere sleutel tot ons succes is dat we nooit werken met een jaarprogramma. We weten niet wat er over zes weken gebeurt. Dat is bewust: als jij binnenstapt met een idee, moet daar ruimte voor zijn. Ik wil nooit moeten zeggen: leuk plan, over twee jaar is er een plekje. Hier krijgt de wijk de ruimte. Als je een mooi idee hebt dat iets toevoegt aan de wijk ben je welkom en helpen we je dat uit te voeren.”