100 jaar Volkskracht

Een Rotterdams leesoffensief

Rotterdam telt ruim 90.000 laaggeletterden, onder wie veel kinderen en jongvolwassenen. Voor de ontwikkeling van taalvaardigheid en het bevorderen van kansengelijkheid zijn een goede leesmotivatie en leesvaardigheid onmisbaar. Veel kinderen in Rotterdam lezen niet of te weinig. Volkskracht onderneemt daarom actie!

Ter ere van het 100-jarige bestaan trakteert Stichting Bevordering van Volkskracht ruim 2500 Rotterdamse kinderen uit groep 6 op een lesprogramma lezen en schrijven. Het doel is om het leesplezier en daarmee de lees- en schrijfvaardigheid bij kinderen te vergroten. Daarom werken we samen met Stichting De Schoolschrijver. De Schoolschrijver maakt kinderen taalsterk met unieke lesprogramma’s die het plezier in lezen en schrijven vergroten door de inzet van kinderboeken en hun schrijvers. Een aanpak die werkt vanuit de gedachte dat taalplezier en zelfvertrouwen een basis vormen voor het lerend vermogen van ieder kind.

Selma Klinkhamer, bestuurslid bij Stichting Bevordering van Volkskracht ‘We willen als bestuur heel graag iets doen voor de jeugd tijdens ons jubileumjaar. De keuze is gemaakt om de groepen 6 van alle Rotterdamse basisscholen te “trakteren” op een maandprogramma van De Schoolschrijver. Taalachterstanden zijn helaas nog steeds groot op veel Rotterdamse scholen. We willen ons echter niet alleen focussen op tekorten en achterstanden, maar juist iets geven aan álle groep 6-leerlingen; veel lees- en schrijfplezier. Volkskracht is er tenslotte voor alle Rotterdammers!’

Jouw droom voor Rotterdam
Naast het maandprogramma organiseren Volkskracht en De Schoolschrijver ook een schrijfwedstrijd voor alle Rotterdamse kinderen uit groep 6. Een wedstrijd die gaat over de dromen van kinderen voor de stad Rotterdam en haar inwoners, met een feestelijke afsluiting in Theater Walhalla. Wat zou jij de stad cadeau willen geven als je alles kon wensen? 

Droom, schrijf en wie weet komt jouw droom uit…want Volkskracht geeft je daadkracht!

Wil jij met jouw klas* meedoen aan deze wedstrijd? Schrijf je dan in via organisatie100jaar@volkskracht.nl 

*Deze schrijfwedstrijd is open voor alle groepen 6 van het Rotterdamse basisonderwijs.