100 jaar Volkskracht

100-jarigen onder elkaar

De Kuip, de straattandarts en wipkippen in Rotterdam-Noord: het zijn allemaal projecten in de stad waar Stichting Bevordering van Volkskracht de afgelopen 100 jaar een bijdrage aan heeft geleverd. Dit jubileum hebben we gevierd samen met Maria van der Borden uit IJsselmonde, zij werd eind juli namelijk ook 100 jaar. Dit deden wij in samenwerking met Open Rotterdam.

Lees het hele artikel hier: Volkskracht viert 100-jarig bestaan met 100-jarige en een gift van drie miljoen euro aan de stad – OPEN Rotterdam

De lijst van projecten waar Volkskracht geld in heeft gestopt is lang, maar vooral ook heel gevarieerd. Projecten zijn ‘alles waar Rotterdammers beter van worden’, vertelt voorzitter Jacqueline Frima. Met een grote bos bloemen bezocht zij de 100-jarige Maria in haar woning: “In al die jaren heeft zij de stad ontzettend zien veranderen en Volkskracht heeft samen met alle Rotterdammers de afgelopen 100 jaar de stad gemaakt met wat het nu is.” 

Marionnette tijdens de opening
Een typische Rotterdamse en iconische plek is De Kuip. In de jaren 30 heeft Volkskracht twintig procent van de bouw gefinancierd. De 100-jarige Maria heeft als klein meisje de bouw van de Kuip bewust meegemaakt en verwachtte toen al wel dat daar veel geluid vandaan zou komen: “Dat ga je vele huizen ver nog horen!”

“Ik ben er weleens geweest”, probeert Maria zich te herinneren. Met behulp van haar aanwezige kinderen blijkt zelfs dat ze één van de marionetten was tijdens de opening van de Kuip in 1937: “Ik zat toen op een gymnastiekclub en had een zwart broekje en wit bloesje aan.” Even later in het gesprek zegt ze dat ze zich weer herinnert dat ze over het veld liep: “We moesten een rondje lopen en die stok in de lucht gooien. Toch een hele mooie herinnering.”