Volkskracht bestaat bijna 100 jaar en trakteert!

Schoolschrijver Chinouk Thijssen in actie (Basisschool Ibn-i sina, Rotterdam 2021)

Ter ere van ons 100-jarig bestaan kunnen alle groepen 6 van de basisscholen in Rotterdam zich tot 16 december aanmelden voor een gratis maandprogramma lezen en schrijven van De Schoolschrijver. Het programma zal plaatsvinden in maart 2023 en maakt kinderen enthousiast om kinderboeken te gaan lezen en zelf verhalen te schrijven.

Een bijzondere samenwerking met De Schoolschrijver

Stichting Bevordering van Volkskracht is in 1923 door Willem Simon Burger opgericht met als doel het bevorderen van de Volkskracht van alle Rotterdammers. ‘de Rotterdammers krachtiger te maken’. De keuze voor een samenwerking met De Schoolschrijver is een logische: zij maakt kinderen taalsterk met lesprogramma’s die het plezier in lezen en schrijven vergroten door de inzet van kinderboeken en hun schrijvers. Een aanpak die werkt vanuit de gedachte dat taalplezier en zelfvertrouwen de juiste basis vormen voor het lerend vermogen van ieder kind.

Selma Klinkhamer, bestuurslid Jeugd, Educatie en Onderwijs van Volkskracht motiveert de samenwerking met De Schoolschrijver zo: “Rotterdam telt ruim 90.000 laaggeletterden, onder wie veel kinderen en jongvolwassenen. Voor de ontwikkeling van deze groep en het tegengaan van kansenongelijkheid zijn een goede leesmotivatie en leesvaardigheid onmisbaar”.
Ook Annemiek Neefjes, oprichter en directeur van De Schoolschrijver, is erg trots op deze samenwerking. “Samen met Stichting Bevordering van Volkskracht bundelen we onze krachten om een positief verschil te maken voor kinderen. Met deze unieke samenwerking kunnen wij de hele regio Rotterdam een effectief lesprogramma aanbieden. Met bekende kinderboekenschrijvers jagen we het plezier aan in het lezen en schrijven en stimuleren we de verbeeldingskracht van kinderen. Het leesplezier vormt bij ons altijd het vertrekpunt”.

Het cadeau!

Uit het lesaanbod van De Schoolschrijver is het programma Van kop tot staart gekozen. Met dit programma leren kinderen in vier digibordlessen van kinderboekenschrijvers een verhaal met een fantasievolle inhoud en een kloppende structuur te schrijven. Gaandeweg leren ze ook allerlei nieuwe schrijvers én leuke kinderboeken kennen. Speciaal voor het 100-jarige jubileum van Volkskracht ronden we het maandprogramma af met een feestelijke schrijfwedstrijd. Leerlingen ontvangen hiervoor een vijfde, extra les, die live in de klas gegeven wordt door een kinderboekenschrijver.
Schrijvers die deelnemen zijn onder meer Chinouk Thijssen, Mark Sekreve, Maranke Rinck, Marte Jongbloed, Claudia Jong, Annejan Mieras, Rashid Novaire Kraan, Mylo Freeman, Iven Cudogham, Marlies Slegers en Marlies Verhelst.
Ter voorbereiding op het Maandprogramma ontvangen alle leerkrachten een inspiratietraining van bekende Schoolschrijver, Sanne Rooseboom, in de Centrale Bibliotheek te Rotterdam op dinsdag 16 en donderdag 21 februari 2023.

Meedoen?

Aanmelden als school kan via dit webformulier en kan tot 16 december 2022.

Over De Schoolschrijver

Stichting De Schoolschrijver biedt sinds 2010 effectrijke lesprogramma’s rond lezen en schrijven voor alle basisscholen. Bekende kinderboekenschrijvers hebben daarbij een belangrijke rol. Het is bewezen dat kinderen die met plezier lezen, hun woordenschat en taalvaardigheid vergroten. Een sterke taalvaardigheid geeft kinderen meer kansen op school en later in de samenleving. De Schoolschrijver is actief in heel Nederland.

Contact Stichting De Schoolschrijver:
www.deschoolschrijver.nl
interesse@deschoolschrijver.nl
Contactpersoon: Saskia Rust